- В САЩ за първи път имаше протести срещу ограниченията във

...
- В САЩ за първи път имаше протести срещу ограниченията във
Коментари Харесай

Първи протести в САЩ срещу социалната изолация

- В Съединени американски щати за първи път имаше митинги против ограниченията във връзка с ковид . Засега протестиращите са малцина. Около 400 човека се събраха в град Конкорд, Ню Хемпшир, с цел да насочат обръщение, че прекомерно рестриктивните ограничения не са нужни в щат с релативно малко случаи на Covid-19. Според хората наложената изолираност вкъщи би трябвало да бъде прекъсната преди избрания от управляващите краен период 4 май. Те носеха плакати с написи: „ Числата лъжат “ и „ Отворете Ню Хемпшир “. В столицата на щата Тексас - Остин,  протестиращите бяха над 250 души, като съвсем никой не спазваше обществена отдалеченост. Недоволните в Анаполис, Мериленд, останаха в колите си по време на митинга, само че размахваха плакати с надписи „ Бедността също убива “.

Само за последното денонощие в Съединени американски щати са умряли 1891 души от ковид и по този начин общият брой на умрелите стигна 38 664 (данни на университета " Джонс Хопкинс " ). САЩ са записали общо 732 197 доказани случая на COVID-19 от началото на международната здравна рецесия.

Американското държавно управление е похарчило над $110 млн. за закупуване на маски за медицински експерти от непроверени снабдители и на повишени цени , оповестява пък " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на федерални контракти. Според изданието, поръчани са над 20 млн. маски №95, които би трябвало да бъдат доставени изцяло до края на май. В 80% от случаите, държавното управление не е имало контракт или съдействие преди този момент с доставчиците. Някои компании към този момент са пропуснали периодите за доставка или даже са отказали да извършват поръчки. А междинната цена на маските била $6 на брой, което е 6 пъти повече от настоящата пазарна цена.  " Уолстрийт джърнъл " написа също по този начин, че същевременно САЩ са поръчали $600 млн. маски №95 на цена под $1 от надеждни снабдители, които не са имали проблеми с доставката. 

 

- Албания ще отвори от на следващия ден към 600 стопански действия - от сервизи до минни предприятия,  в опит да върне живота в стопанската система. Правителството на премиера Еди Рама разгласи, че малкият брой на умрелите и на инфектираните, надлежно 26 и 548 от 9 март насам, оправдава плавното рестартиране на стопанската система през идващите три седмици. Според управляващите страната ще изгуби доходи от 540 милиона евро до юни. Около 50 000 работници са изгубили работата си през последния месец.

 

Директорът на секретната лаборатория в Ухан, където стартира пандемията от ковид, отхвърли изказванията, че градът може да бъде източник на огнището .

Китай е подложен на все по-голям напън за прозрачността при справяне с пандемията, като Съединени американски щати изследват дали вирусът в действителност произлиза от институт по вирусология с лаборатория за биологична сигурност с висока степен на секретност. А президентът Доналд Тръмп нощес още веднъж съобщи, че Китай би трябвало да понесе отговорност, в случай че обвиняванията се окажат истина.

Китайски учени от дълго време обявиха, че вирусът евентуално се е предал от животно на човек на пазара, на който се продават диви животни. Но има теории, че вирусът потегля от Института по вирусология на Ухан, по-специално от неговата лаборатория P4, оборудвана за справяне с рискови вируси. 

Юан Джиминг, шеф на лабораторията, съобщи, че " няма метод този вирус да е пристигнал от нас " . Никой от чиновниците му не е бил инфектиран, съобщи той пред англоезичния държавен ефирен канал CGTN, добавяйки, че " целият институт организира проучвания в разнообразни области, свързани с ковид ". На въпроса дали проучванията допускат, че вирусът може да пристигна от института, Юан отговори: " Знам, че е невероятно. "

" Като хора, които организират проучвания на вируси, ние ясно знаем какъв тип проучвания се правят в института и по какъв начин институтът ръководи вирусите и пробите ", сподели той и упрекна Съединени американски щати в тенденциозен опит да подведат хората.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР